Ujj és pánt

Pánt nélküli

A vállakat és karokat szabadon hagyó fazont választja legtöbb menyasszony, hiszen a figyelmet a kecses részekre tereli.

Akinek jól áll: A legtöbb testalkat esetén jól áll, de erősebb felsőtestű menyasszonyoknak kevésbé ajánlott.

Spagetti

A ruha első és hátsó részét egy- egy spagetti vastagságú pánt köti össze. Fedetlenül hagyja a vállakat, sokat mutat a hátból és a dekoltázsból, azonban nem kell tartanunk attól, hogy a ruha lecsúszik tánc közben. Sok esetben csipkével és illúzió tüllel is szépen díszíti a vállakat.

Akinek jól áll: A legtöbb testalkat esetén jól áll, de erősebb felsőtestű menyasszonyoknak kevésbé ajánlott.

Keskeny

Funkcióját tekintve hasonlít a spagetti pánthoz, azonban ez a típus a teltebb idomoknak is megfelelő tartást biztosít, mindemellett dekorációs szerepet is betölthet.

Akinek jól áll: Nyugodtan választható erősebb felsőtest esetén is, előnyös megjelenést és stabil tartást biztosít.

Vállat takaró (Japán)

Nevéből adódóan csak a vállakat takaró pánt, amely rövidebb, mint egy póló ujja, vastagsága 5-12 cm között alakulhat. Legfőbb funkciója, hogy a templomi szertartáson a vállakat kellő mértékben fedi, így megfelel az előírásnak. Az anyaga eltérhet a ruháétól, így a csipke tökéletes választás lehet.

Akinek jól áll: Univerzális fazon, mindenféle testalkathoz megfelelő.

Nyakba akasztós

A pánt hátulról körülöleli a nyakat, a hát felső részét szabadon hagyva. A vállakra és a felkarra tereli a hangsúlyt.

Akinek jól áll: Ajánlott hosszú nyak, kis és nagyméretű mellek, formás vállak esetén ajánlott.

Rövidujjú

Takarja a vállakat és a kar felső részét, szabadon hagyva szinte a kar teljes felűletét. Csipkével kombinálva finoman romantikus ruhát varázsolhatunk belőle.

Akinek jól áll: Azoknak ajánlom, akik szeretnék a karjukat kicsit eltakarni, de mégsem szeretnének hosszú ujjúban megjelenni. Ez a megoldás teljesen megfelel a templomi szertartások elvárásainak.

Háromnegyedesujjú

A kar ¾ része fedve van, álltalában könyök alatt ér véget. Letisztult és csipkés változatban is gyönyörű. Napjainkban a legtöbbet választott fazon azok körében, akik romantikus, elragadóan sikkes látványt szeretnének elérni, illetve kicsit hűvösebb időben is tökéletes választás.

Akinek jól áll: Ez a fazon kecses karokat és megjelenést varázsol teltebb forma esetén is.

Hosszúujjú

Ez a változat teljesen fedi a karokat és a vállat, ezért a téli, kora tavaszi és őszi esküvők nagy kedveltje. Csipkés és szimpla változatban ugyancsak gyönyörű, kecses karokat varázsolhatunk vele, különböző ujjtípusokkal kombinálva.

Akinek jól áll: Univerzális fazon, mindenféle testalkathoz megfelelő.

Trombita (pillangó)

Kialakítása a harang ujjhoz hasonlatos, azzal a különbséggel, hogy itt nemcsak kiszélesedik a csuklónál, hanem a hossza akár a földig is leérhet. Feldobhat, extravagánssá teheti a ruhát.

Akinek jól áll: Univerzális fazon, mindenféle testalkathoz megfelelő.

Ejtett vállú (Carmen)

A vállcsúcsokat összekötő, enyhén ívelt vonalú dekoltázs. Az egyszerűbb ruhákat is csodálatossá varázsolja, láttatja a vállakat és a kulcscsontot.

Akinek jól áll: Azépen ellensúlyozza a telt kebleket és a széles csípőt is, azonban nem ajánlott rövid nyak esetén, illetve széles vállakra.

Puffos

A ruha ujja olyan hatást kelt, mintha fel lenne fújva. Lehet alul (sonka) vagy felül (júlia), illetve alul és felül is puffos.

Akinek jól áll: Ellensúlyozható vele a keskeny váll, mivel erősíti a test felső részét. Látványos megoldás egyszerűbb vonalvezetésű ruháknál is.

Harangujjú

Az ujjak felső része rásimul a felkarra, a csukló felé haladva kiszélesedik, ezáltal haragalakot formáz. Egyszerűbb, kevésbé díszített ruhákhoz jó párosítás lehet. A kar kényesebb részeit szépen, könnyedén takarja. Rövidebb és hosszabb formában is nagyon látványos dísze lehet a ruhának.

Akinek jól áll: Ez a fazon teltebb forma esetén is előnyös.

Raglán

Ez tulajdonképpen a vállrésszel egybeszabott ujjat jelenti. Sportosabb megjelenést kölcsönöz a ruhának, de mégis óriási lehetőségeket rejt magában ez a szabás. Egyaránt lehet rövid, háromnegyedes és hosszú változata. Szépen kiemeli a vállakat, különböző anyagok, (pl. csipke) kombinálásával még látványosabb, különleges összhatást tesz lehetővé.

Akinek jól áll: Univerzális fazon, mindenféle testalkathoz megfelelő.